Zonnepanelen zijn geschikt voor zowel een plat als hellend dak. Het voordeel van de laatste variant is dat er al sprake is van een hellingshoek. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen een beter rendement hebben. Hoe zorg je ervoor dat je het beste rendement haalt uit zonnepanelen met een hellend dak?

Populariteit zonnepanelen

De populariteit van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit komt onder andere door gunstige regelingen zoals de BTW teruggave en de mogelijkheid om overproductie te verkopen. Zowel Nederlandse als Belgische particulieren profiteren ervan. Mede dankzij de groeiende populariteit van zonne-energie maakte het Nederlandse bedrijf Nuon bekend een park met 250.000 zonnepanelen wil bouwen. In 2018 volgt een definitieve beslissing over de investeringen.

Zonnepanelen op een hellend dak

Steeds meer huizenbezitters plaatsen zonnepanelen op hun dak. Ze hopen daarmee hun energieverbruik en energiekosten omlaag te brengen. Bovendien is zonlicht een duurzame vorm van energie. Je wilt uiteraard het beste rendement behalen. Om dit te bereiken kun je het beste de opbrengst van zonnepanelen bij de verschillende hellingshoeken berekenen. Bekijk welke hoek het meest oplevert.

Onderdelen

Na het kiezen van de juiste hellingshoek is het tijd om de zonnepanelen op het hellende dak te plaatsen. Daarvoor dien je apart bevestigingsmateriaal te schaffen. Denk hierbij aan de volgende onderdelen:

Dakbevestiging

Dakbevestiging is essentieel om een zonnepaneel te plaatsen. Zo wordt voor de montage onder andere gebruik gemaakt van dakhaken. Deze onderdelen zijn meestal van RVS of verzinkt staal gemaakt. Aluminium is echter de goedkoopste optie. Vervolgens plaatst de specialist een aluminium rails. Daarna worden de zonnepanelen met speciale klemmen op de rail vastgezet.

Drie montagesystemen

Geen enkele woning met een hellend dak is hetzelfde. Zo kunnen de dakpannen sterk variëren. Hier wordt uiteraard rekening mee gehouden tijdens de werkzaamheden. Zo gebruiken de installateurs drie soorten montagesystemen, namelijk een voor een dakpannen dak, een voor golfplaten en een voor een damwand dak. 

Betere prestaties

Uiteindelijk heb je een stevige constructie waar als het goed is waait de wind er onder door. Dit heeft als voordeel dat de temperatuur van de zonnepanelen vrij laag blijft. Daardoor presteren ze beter, en wordt het rendement flink verhoogd.