Veelgebruikte cradle to cradle materialen

Veelgebruikte cradle to cradle materialen

Geplaatst op

Duurzaam produceren is tegenwoordig een populair. Een veel gehoorde term is ‘cradle to cradle’, naar het boek die als ondertitel heeft ‘remaking the way we make things’. We bespreken het concept en gaan in op materialen die hiervoor geschikt zijn.

De theorie

In reguliere productieprocessen worden grondstoffen verzameld, waarmee een nieuw product wordt gemaakt of samengesteld. Vervolgens wordt het gebruikt en weggegooid. Vaak kan een deel van het product nog worden gerecycled, maar dit gebeurt bijna altijd als product met minder waarde. Zo worden bijvoorbeeld papier en karton altijd verwerkt tot een product dat minder waard is.

Bij het ‘cradle to cradle’ concept draait het erom dat grondstoffen of onderdelen van een product ook weer gebruikt kunnen worden voor een nieuwe samenstelling, zonder waarde te verliezen. Het onderdeel belandt dus niet op de vuilnishoop, maar blijft als gelijkwaardig onderdeel bestaan in een nieuw product. Het staat dus opnieuw aan de wieg (cradle) van een nieuwe samenstelling. Idealiter voegt het zelfs waarde toe en laat het de wereld een beetje beter achter.

Geschikte materialen

Om het doel van ‘cradle to cradle’ te bereiken moeten de onderdelen of materialen aan een aantal vereisten voldoen. De criteria zijn onder andere:

  • Natuurvriendelijke materialen
  • Recyclebare materialen
  • Te produceren met duurzaam opgewekte energie

Voorbeelden

Het principe van duurzaam produceren kan in verschillende branches worden uitgevoerd. Enkele voorbeeld van duurzame productie en ontwerp:

  • In de bouw: Een pand wordt gebouwd en op den duur weer gesloopt. Dit geeft dus een perfecte mogelijkheid om herbruikbare materialen te gebruiken, niet alleen voor de bouwmaterialen van hout, glas of metaal, maar ook van bijvoorbeeld de bureaus of akoestische plafonds.
  • In de industrie: Ford heeft in Michigan een oude fabriek om laten bouwen volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Met veel zonlicht en planten op het dak moeten auto’s duurzamer worden geproduceerd. Ook losse onderdelen moeten een volwaardig nieuw leven kunnen krijgen.

Gerelateerde berichten

Het plezier van betontegels: eenvoud is mooi

Bij het maken van een mooi terras of een gedegen oprit, kiezen veel mensen voor de oude vertrouwde betontegels. Maar waarom doen ze dat? Vast niet...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden