Het installeren van spouwmuurisolatie kan helpen om het wegstromen van warmte door de muren te voorkomen en zo de uitgaven voor verwarming met veel geld te verminderen. Na verloop van tijd kan de isolatie echter doorzakken of afbreken.

Gebreken in de isolatie kunnen bijna evenveel warmteverlies veroorzaken als het ontbreken van isolatie. Door het temperatuurverschil tussen de binnenkant en de buitenkant van het huis kan een grote hoeveelheid warmte worden afgevoerd door een kleine niet-geïsoleerde plek. Dit is vergelijkbaar met het vrijkomen van veel lucht uit een klein gaatje in een ballon. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie goed onderhouden is.

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Er zijn een aantal materiaalsoorten die gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie – maar die allemaal kunnen verdichten of afbreken in de loop van de tijd:

  • Minerale wol is veruit de meest gebruikelijke materiaal.
  • Polystyreenparels helpen daar waar de toegang tot de buitenmuur moeilijk is, omdat ze vanaf de dakrand in de holte kunnen vallen.
  • Polyurethaanschuim kan worden aanbevolen waar het metselwerk verkruimelt, omdat het gemakkelijk gaten en scheuren opvult.

Deze worden allemaal in de holte geblazen door gaten die door de buitenmuur zijn geboord.

Minerale wol is hetzelfde type materiaal als zolderisolatie, maar is in kleine stukjes gescheurd. Er zijn verschillende soorten korrels beschikbaar – geëxpandeerde polystyreen korrels, geëxpandeerde polystyreen korrels, polyurethaan korrels en perliet korrels. Vaak worden de parels aan elkaar gelijmd om te voorkomen dat ze ontsnappen. Uitzetschuim is het meest waterdicht en minder gevoelig voor vocht, maar de uitrekkende kracht van het schuim kan een probleem zijn.

Hoe kun je controleren op fouten?

De snelste manier om te controleren of er nog gaten in de spouwmuurisolatie zitten, is door een warmtebeeldcamera te huren. Eventuele leemtes worden op de foto’s weergegeven als koude plekken. Als alternatief kan ook een visuele inspectie worden uitgevoerd; dit kan worden gedaan door in de muur te boren en naar binnen te kijken met een camera. Dit toont de mate van doorbuiging of verdichting van de isolatie. Dit is niet iets wat je zelf kunt doen. Een specialist in spouwmuurisolatie zou dit moeten controleren, dus als je denkt dat je een probleem hebt, moet je misschien contact opnemen met je installateur of een andere professional.