Als je een mooie tuin hebt, dan wil je daar optimaal van kunnen genieten. Dat betekent dus ook dat je graag een beetje privacy wilt hebben. Zeker met de zomer in aantocht, vinden veel mensen het fijn om in hun voor of achtertuin te kunnen zonnen. Alleen dan het liefst natuurlijk wel zonder dat de hele buurt je kan zien! In veel gevallen is een schutting dan een oplossing. Ook als je liever niet wil dat mensen te pas en te onpas je voortuin oplopen kun je dit probleem oplossen met een schutting of een hek. Er zijn echter wel regels voor!

Gedeelde verantwoordelijkheid

Als je een schutting wil (laten) plaatsen tussen jouw tuin en de tuin van je buren, dan zijn jullie hier samen voor verantwoordelijk. Dit is de zogenaamde erfafscheiding en jullie moeten hiervoor samen duidelijke afspraken maken.

Wanneer er geen sprake is van een schutting, maar van een haag als tuinafscheiding, gelden er iets andere regels. Hagen vragen namelijk om wat meer onderhoud dan een eenvoudige schutting. Ook hiervoor geld dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met je buren.

Gemeentelijke regels

Er zijn ook diverse regels vanuit de gemeente waarin je woonachtig bent. Soms is er een omgevingsvergunning nodig om een bepaalde soort van erfafscheiding te kunnen plaatsen. Je mag echter wel met je buren afwijken van deze regels. Als je namelijk goede bindende afspraken maakt met je buren, dan mogen jullie afwijken van de wet onder het burenrecht, wat geldt als een regelend recht.

Zonder vergunning

Je kunt zonder vergunning ook nog een aardige tuinomheining (laten) plaatsen. Zo mag de omheining van je achtertuin of zijtuin tot 2 meter hoog zonder vergunning geplaatst worden. Voor de voortuin geldt een limiet van 1 meter hoog.

Komen jullie er niet samen uit?

Het is erg vervelend als jullie er niet samen uit komen! Het kan in dergelijke gevallen helpen om een bouwrechtadvocaat te vragen om juridisch advies.