Het kiezen van de juiste tegels voor uw tuin kan een lastige klus zijn. Het is hierbij van belang dat u niet alleen rekening houdt met de juiste ondergrond voor gebruik, maar het moet er natuurlijk ook mooi uitzien. In dit blog helpen we je op weg om de juiste tuintegels te kiezen.

Bekijk eerst wat er nu in je tuin ligt

Het is verstandig om te inventariseren hoe je tuin er nu bij ligt en wat voor materiaal er al is. Dit kan namelijk bepalend zijn voor het materiaal dat je aan gaat schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld nog gebruik maken van reeds aanwezige tuintegels en moet je rekening houden met de ondergrond. Bovendien moet je inventariseren of je een slijptol hebt om tegels af te snijden, zodat ze netjes in je tuin passen. Houd de afwatering in de gaten en zorg er voor dat je 10% meer tuintegels dan je nodig hebt in platen, bakstenen of blokken.

Analyseer de ondergrond waarop je de tuintegels legt

De laag waarop je jouw tuintegels gaat leggen, is cruciaal om er langdurig van te kunnen genieten. Voor de ultieme ondersteuning wordt een cement of water in zand/cementmengsel aanbevolen. Een harde ondergrond afgetopt met zand is geschikt voor de meeste tuinpaden met regelmatig voetverkeer en kruiwagens.

Markeer je gewenste pad

Voor het leggen van een recht pad is het handig om markeringsmiddelen te gebruiken, zoals planken om de afmetingen van het pad te bepalen. Spuit met een grondmarkeringsproduct om de hoeken te markeren en bochten te maken. Verwijder de bovenste 10-15 cm grond en maak het pad breed genoeg om een kruiwagen en zelfs een rolstoel te nemen, zodat het hele gezin van je nieuwe betegeling kan genieten.

Gebruik een opsluitband bij grindpaden

Als je van een grindpad houdt, gebruik dan een rand met houten planken of betonnen randen om te voorkomen dat het in gaten en op gazons valt. Zeker als je hiernaast nog gras hebt liggen dat gemaaid moet worden, is het gevaarlijk om grind en steentjes per ongeluk op het gras te hebben liggen.