Vraag je je af hoe je jouw laminaatvloer kunt reinigen zodat je vloer er jarenlang mooi uit blijft zien? Je laminaatvloer ziet er misschien net zo goed uit als hardhouten vloeren, maar dat betekent niet dat je ze op dezelfde manier moet schoonmaken. De beste manier om een laminaatvloer te reinigen, is niet dezelfde methode die je gebruikt om eikenhouten planken te laten glanzen. Laminaatvloeren hebben speciale zorg nodig, want in tegenstelling tot hardhout kan het oppervlak niet zomaar worden veredeld in geval van vlekken of beschadigingen. Om dure vervangingen te vermijden, is het van belang om laminaat te onderhouden en ze met zorg te behandelen. Of je nu een nieuwe laminaatvloer hebt of alleen maar wilt dat je bestaande oppervlak er net zo goed uitziet als de dag dat het werd gelegd, in dit blog lees je hoe je jouw laminaat het best kunt schoonmaken.

Verdund schoonmaakmiddel

Voor een regelmatige schoonmaakbeurt van laminaat is het verstandig om gebruik te maken van ongeparfumeerd schoonmaakmiddel te verdunnen met warm water. Daarnaast kun je ook een kopje witte azijn combineren met warm water. Dit is een efficiënte manier van schoonmaken wanneer jouw laminaatvloer een wasachtige aanslag heeft ontwikkeld. Deze aanslag wordt vaak veroorzaakt door het gebruik van ongeschikt schoonmaakmiddel. Azijn, een natuurlijk schoonmaakmiddel, breekt de wasachtige toplaag af zonder het laminaatoppervlak te beschadigen. Let er bij het schoonmaken van je laminaat altijd op dat je niet te veel water gebruikt. Een te grote hoeveelheid water kan je laminaat namelijk beschadigen.

Gebruik geen schoonmaakmiddel op oliebasis

Reinigingsproducten op basis van olie kunnen strepen en resten achterlaten of de beschermende toplaag van laminaat beschadigen. Als je laminaatreiniger gebruikt, doe dit dan spaarzaam en breng het aan op de dweil of microvezeldoek in plaats van direct op de vloer. Gebruik nooit was of poetsmiddelen op laminaatvloeren.

Gebruik geen schurende middelen

Laminaatvloeren zijn niet geheel krasbestendig, waardoor we dus aanraden om geen gebruik te maken van schurende middelen zoals staalwol of een schuurspons. We raden aan een zachte borstel of stofdweil te gebruiken om vuil op je laminaat te verwijderen. Op die manier voorkom je lelijke strepen of krassen in je laminaatvloer. Ook wanneer je gaat stofzuigen, is het goed om een hulpstuk zonder harde borstel te gebruiken. Ook deze kan namelijk zichtbare krassen veroorzaken.