Goedkope alternatieven voor een hekwerk

Goedkope alternatieven voor een hekwerk

Geplaatst op

Besparen op muren en hekwerken in je tuin doe je niet alleen door goedkoop materiaal te kiezen, maar ook door duurzaam en sterk materiaal te gebruiken. Wij geven je een aantal tips voor goedkope alternatieven voor een hekwerk.

Regels en voorwaarden

Met steunmuren in de tuin creëer je eenvoudig hoogteverschil in je tuin. Bij de aanleg van deze muren moet je echter wel rekening houden met de afwatering. De muren moeten sterk genoeg zijn om aarde en zand tegen te houden als het regent. Als de muren een bepaalde hoogte overschrijden, raden we ook aan om advies in te winnen van een specialist. Je moet dan bijvoorbeeld rekening houden met de afstand tot omliggende paden. Neem contact op met de gemeente om te informeren naar regels en voorwaarden voor wat betreft hoogte.

Materiaalkeuze

Kijk naar je woning en beslis welk type wand- of muurmateriaal het beste bij je tuin past, voordat je direct voor het goedkoopste materiaal kiest. Neem ook de hoogte van de muur en de benodigde sterke in overweging. Beton- of opsluitbanden staan in bepaalde tuinen bijvoorbeeld heel mooi, net als stapelstenen. Andere materialen die mooi staan in tuinen zijn:

  • Hout (grenen- of hardhout en dwarsliggers)
  • Betonblokken
  • Bakstenen
  • Natuursteen

Een andere aantrekkelijke en populaire manier om een stenen muur te bouwen is door stenen in een schanskorf te doen.

Goedkope materialen

Met een klein budget is het ook mogelijk om een mooie keerwand of muur te maken voor in je tuin. Overweeg de volgende materialen als goedkoop alternatief voor een hekwerk:

  • Grenenhout is het goedkoopste materiaal, maar de levensduur is niet zo lang als de andere materialen uit deze lijst.
  • Hardhout is sterker, maar ook duurder dan grenen. Zorg ervoor dat het hout wordt behandeld, zodat het bestand is tegen het vuil en water. Dwarsliggers of spoorbielzen zijn een andere optie en sterk genoeg om grond- en watercontact te weerstaan.
  • Betonnen dwarsliggers zijn duurder. Ze hebben vaak een grijze kleur en beschikken over een lange levensduur.
  • Natuursteen kan relatief goedkoop of zeer duur zijn. Als de stenen worden gesneden, dan is de prijs duurder.

Kiezen voor het goedkoopste materiaal betekent niet altijd dat het de beste keuze is. Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop worden. De levensduur van goedkope materialen is onder zware omstandigheden normaliter korter. Raadpleeg daarom een specialist om advies in te winnen welk materiaal het beste is in jouw tuin.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden